Conferinta eveniment: Inventarul forestier national - Cum se vede padurea de dupa copaci

Джерело:
Forestry
Погляди:
1034
  • text size

Cateva saptamani in urma , in organizarea Ministerului Mediului, a   avut loc o prezentare a rezultatelor Inventarului Forestier National.

Scriam atunci: Sarbatoare pentru sectorul forestier: prezentarea rezultatelor Inventarului Forestier National

Datele IFN-ului  sunt, in orice tara, singura referinta despre starea padurilor  si baza pentru politicile  si strategiile in domeniul forestier.

Desi  datele IFN-ului sunt publice pe site-ul oficial al IFN,  in discutiile despre  sector nimeni nu face referire la aceste date. Campaniile  de presa impotriva sectorului  au continuat, inflamate in prezent de o "Atentionare a Comisiei Europene adresata  Romaniei pentru a stopa taierile  ilegale".

EXCLUSIV. Comisia Europeana cere Romaniei sa stopeze taierile legale 2015-11-24 Actualitati - - - 0
EXCLUSIV. Comisia Europeana cere Romaniei sa stopeze taierile legale 2015-11-24 News 20 - - - 0

 

Intre timp  a   aparut Regulamentul de vanzare a masei lemnoase ,  care in opinia mea reglementeaza excesiv   dar in acelasi timp  nu reglementeaza aspecte esentiale, cum sunt preturile de pornire la licitatii. In interiorul sectorului toata lumea se cearta cu toata lumea.

 

Avem si un nou Guvern  care isi  stabileste in aceasta poerioada prioritatile.  Domeniul forestier trebuie sa fie una dintre prioritati. Dar nu pentru ca " taierile ilegale sunt un atentat la siguranta nationala", ci pentru ca avem rezultate definitive ale Inventarului Forestier National.

Cred ca este complet gresit ceea ce se intampla. Asa cum micile voievodate romanesti au fost unite de amenintarea marilor valuri migrationiste,  sectorul forestier  trebuie sa fie unit   de campaniile  externe . Unitatea eu cred ca ar trebui sa vina de la solicitarea unei strategii forestiere   bazata pe rezultatele IFN-ului:  avem 2, 2 miliarde mc masa lemnoasa in paduri, cresterea padurii este de 54 milioane mc din care recoltam cu tot cu taieri ilegale 50-60 %.

Batalia sectorului nu ar trebui sa fie una interna, pe preturile de pornire la licitatie ! Criza de resursa , prin disparitia din piata a unui volum mare din lemnul taiat ilegal (eu apreciez ca au disparut din piata 4 milioane mc, si am argumentat  aceasta cifra)  nu se rezolva prin preturile de pornire la licitatie, ci prin suplimentarea volumul exploatat legal !  Posibilitatea  padurilor administrate de Romsilva, stabilita  prin amenajamentele silvice, este de 11 milioane mc !Exista si o rezerva fata de posibilitatea stabilita prin amenajamentele silvice, prin exploatarea a doar 9,3-9,7 milioane mc in ultimii  ani !  De ce nu ar exista o decizie administrativa simpla  ca programul Romsilva de valorificare a masei lemnoase in 2016 sa fie de 11 milioane mc ?

Socul disparitiei din piata a lemnului taiat ilegal   trebuie atenuat, partial si in limite sustenabile, de cresterea volumului legal exploatat conform posibilitatii stabilite prin amenajamentele silvice.  Intr-un interval de 3-4 ani, prin investitii  in drumuri forestiere  prin alocarea de fonduri prin PNDR, am putea sa avem volume suplimentare de masa lemnoasa in piata,  sustenabil, fara a supaexploata doar arboretele usor  accesibile.

 

Sunt cateva abordari simple   ale unei strategii forestiere:

 

-  masuri pentru reducerea in continuare a taierilor ilegale, masuri eficiente si practice, concomitent cu reducerea suprareglementarii sectorului.

 

-volumul disparut din piata    din taieri ilegale sa fie partial compensat  de cresterea volumului legal exploatat, in limita posibilitatii stabilite prin amenajamentele silvice- 11 milioane mc in padurile statului.

 

-finantarea din PNDR a accesibilizarii padurilor - in 2-3 ani de zile, daca am face 1000 km de drumuri  forestiere/ an, efectele s-ar vedea foarte rapid.

-compensarea functiilor de protectie ale padurilor,masura de silvomediu din PNDR extinsa, cu efect  imediat in imbunatatirea managementului ariilor protejate prin angajamente voluntare, asumate , de proprietarii de paduri.

- punerea in aplicare a prevederii din Codul Silvic privind subventionarea pazei  padurilor sub 30 ha- pentru a rezolva problema padurilor neadministrate.

 

Nostra Silva -  Fordaq, in parteneriat cu APMR, ARBIO, ROMSILVA,  cu sprijinul echipei IFN (multumiri d-lui Gheorghe Marin)  si a INS, lanseaza invitatia pentru o conferinta nationala   de prezentare a rezultatelor IFN  ca baza pentru o strategie forestiera nationala.

 

Invitatie

 

Sumar eveniment

 

Raport "Inventarul Forestier National- Cum se vede padurea de dupa copaci"

English version

 

 Lansarea publica a rezultatelor Inventarului Forestier National  este un eveniment major.  Depinde numai de noi sa valorificam rezultatele IFN-ului pentru o strategie adevarata pentru sectorul forestier.

 

Dumneavoastra cum vedeti padurea de dupa copaci ?

 

 

Залишити коментар
Показані 1 коментарів:

Daniel Paul Dima
In mod normal, ar trebui sa investim masiv in pregatirea oamenilor care fac administrare forestoera, pentru ca ea sa fie una durabila, in cei care fac exploatari forestiere, astfel incat sa evitam situatiile nedorite ca neprofesionistii sa faca in continuare ravagii, iar profesionistii sa sufere la comun, sa accesibilizam masiv padurile cu functii de productie, sa efectuam lucrarile silvice la timp (in special primele rarituri), iar daca vom reusi sa facem asta, din 10 in 10 ani vom vedea ca vom avea tot mai multa padure (ca volum), fapt care s-a intamplat in toate tarile unde managementul forestier bine aplicat s-a intensificat. Castigul a fost triplu: economic, ecologis si social. Trebuie doar sa vrem si sa generam masa critica necesra ruperii de modul de lucru pagubos de pana acum!